torstai 27. tammikuuta 2011

Omat kädet pahoinpitelevät & ihmisapina

Naisen outo syndrooma: Omat kädet pahoinpitelevät

Leikkaus paransi epilepsian, mutta aiheutti Karen Byrnelle toisenlaisen syndrooman.

Karen Byrne kärsii harvinaisesta syndroomasta, joka saa hänen vasemman kätensä hyökkäämään häntä vastaan. Myös Karenin vasen jalka toimii toisinaan tahdonvastaisesti.

BBC:n videolla newjerseyläinen nainen kertoo, että vasemman käden lyöntien jäljiltä hänen kasvonsa turpoavat ja iskut aiheuttavat myös mustelmia.

Karen kärsii sairaudesta nimeltä vieraan käden oireyhtymä (engl. alien hand syndrome).

Ongelmat alkoivat 28 vuotta sitten tehdystä epilepsialeikkauksesta.
 Epilepsia oli hallinnut Kareninin elämää siitä lähtien, kun hän oli 10-vuotias. 27-vuotiaana hänet leikattiin.

Karenin tapauksessa kirurgi päätyi normaalia radikaalimpaan toimenpiteeseen. Hän leikkasi aivojen vasemman ja oikean puoliskon yhdistävän aivokurkiaisen. Epilepsia parani, mutta pian sairaalassa huomattiin, että leikkaus aiheutti toisenlaisen vakavan ongelman.

- Lääkäri kysyi: "Karen, mitä sinä teet? Kätesi riisuu sinua!" Sitä ennen en ollut huomannut, että vasen käteni avasi paitani nappeja, Karen kertoo BBC:lle.
- Aloin napittaa paitaani oikealla kädellä, mutta heti kun lopetin, alkoi vasen käteni avata nappeja. Lääkäri hälytti heti yhden muista lääkäreistä paikalle.
Raajojen välisen eripuran aiheutti valtataistelu, joka oli meneillään Karenin aivoissa. Normaalisti aivopuoliskot kommunikoivat toistensa kanssa aivokurkiaisen välityksellä. Vasen aivopuolisko kontrolloi oikeaa kättä ja jalkaa, ja oikea vasenta kättä ja jalkaa. Vasen aivopuolisko on oikeaa analyyttisempi ja tavallisesti hallitsevampi.

Karenilla aivokurkiaisen leikkaus katkaisi aivopuoliskojen yhteistyön, eikä oikea aivopuolisko ollut enää vasemman hallittavissa.
Liki kolmenkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna Karen voi paremmin. Oireyhtymä pysyy jotakuinkin hallinnassa lääkäreiden löytämän lääkityksen avulla.
IL



Ihmisen tavoin kävelevä gorilla ihastuttaa

Ambam-gorilla hauskuuttaa yleisöä Port Lympnen eläintarhassa Isossa-Britanniassa.

Muut eläintarhan gorillat kulkevat neljää raajaansa käyttäen, mutta 21-vuotias uros erottuu joukosta omalla tyylillään. Ambam-nimeä kantavan gorillan tyylinäytteestä on tullut muutamassa päivässä Youtube-hitti.

Gorillat käyttävät kulkemiseen yleensä jalkojaan ja käsiään ja nousevat kahdelle jalalle vain esimerkiksi kurkottaakseen hedelmiä puista. Kahdella jalalla kävely on gorillojen keskuudessa yleensä vain hetkittäistä ja harvinaista. Ambam tepastelee ihmisen tavoin usein.

- On erikoista, miten hyvä tasapaino Ambamilla on, eläintarhassa gorillojen hoitajana toimiva Ingrid Naisby kertoo Daily Mail-lehdelle.
- Hän kävelee erittäin hyvin.
Pystyasennossa Ambam pääsee näyttäytymään kaikessa komeudessaan. Se on tarhan suurin gorilla ja pystyasennossa hieman yli 180 senttimetrin pituinen. Painoa uroksella on 220 kiloa.
IL

Löysin YouTubesta kissan, joka myös viihtyy pystyasennossa:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti